In samenwerking met Skyhigh TV, en in opdracht van de Evangelische Oproep heeft Beeldscherp acht pest scenario’s verfilmd. Op basis van écht gebeurde verhalen hebben kind acteurs ‘een VR camera gepest’. Met VR headsets maken de kinderen vervolgens mee hoe het is om gepest te worden.
Samen met Jandino Asporaat, Duncan Tromp, Qucee en Stefanie Liberakis beleven ze deze pest ervaring. Vervolgens gaat presentator Anne-Mar Zwart het gesprek met de kinderen aan over pesten. Dit ZAPP programma is onderdeel van de anti-pest campagne genaamd STIP it.
Opdrachtgever: Skyhigh TV
In opdracht van: ZAPP / EO
Soort productie: 8 maal 3D 180 graden video’s
Doelgroep: De panelleden van het TV programma
Duratie video: circa 1,5 tot 3 minuten per video
Inzet: VR ervaring in televisie programma.
Stip it de pestbril is ontwikkeld om de kinderen die niet gepest te worden te laten ervaren hoe dat is. Virtuele realiteit (ook wel ruimtelijke video) is perfect geschikt om dit te doen. Je kijkt letterlijk door de ogen van iemand die gepest wordt. En omdat je een VR headset draagt, kan je niet ontsnappen, zoals dat in het echte leven helaas ook niet kan.
Dit soort VR scenario’s zijn te maken op een breed spectrum van onderwerpen. Stip it de pestbril is een perfect voorbeeld van hoe pestgedrag behandeld kan worden. Maar bedrijven en overheidsorganisaties laten ook VR scenario’s maken als deel van hun diversiteit en inclusiebeleid. Hierin behandelen we dan thema’s als racisme, seksisme, lachculturen, LGBTQIA+ discriminatie of bijvoorbeeld autisme spectrum.
Stip it de pestbril is gefilmd met een stereoscopische 180 graden camera. Dat het 180 graden is, betekent dat het videobestand afgespeelt kan worden in een VR bril, zoals de Meta Quest 3, Pico 4 of de net gelanceerde Apple Vision Pro. Stereoscopisch betekend dat je een diepte effect ziet, vergelijkbaar met 3D in de bioscoop. In het echte leven zien we ook diepte, dus dat voegt toe aan het realisme van het scenario.
Deze films komen pas tot hun recht in een VR-bril. Want dan ontsnap je de ongemakkelijkheid van de situatie niet. Je wordt geconfronteerd met de thematiek van de situatie.
”Het blijft bijzonder om te zien. Soms slaat de thematiek zo aan bij de mensen, die komen dan ontzettend emotioneel uit zo’n VR bril. Dat krijgen we uiteraard alleen gedaan als de video’s van goede kwaliteit zijn.”
Karin Lachmising.
Program Manager of Inclusion and Equality
Stichting Critical Mass
Benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Of heb je zelf al ambitieuze ideeën? Vul dan hier het contactformulier in en onze experts nemen snel contact met je op voor een gratis adviesgesprek.